Wat is een dompelpomp?

 

Een dompelpomp is een waterpomp die je gebruikt om water weg te pompen uit plekken waar je dat water niet wilt hebben. Je plaatst de dompelpomp in het water, waar de naam van de dompelpomp dus vandaan komt, en afhankelijk van hoeveel water je wilt verplaatsen kan je een grote of een kleine dompelpomp gebruiken.

Naast de grootte van de dompelpomp zijn er nog andere manieren om dompelpompen te categoriseren. Ten eerste heb je dompelpompen met vlotter en dompelpompen zonder vlotter. Een vlotter wil zeggen dat je een automatische stand hebt voor de dompelpomp. Of je dus een dompelpomp met of zonder vlotter wilt heeft te maken met of je van plan bent om de dompelpomp de hele tijd zelf te bedienen of niet. Voor het leegpompen van een kleine boot bijvoorbeeld zou je waarschijnlijk geen dompelpomp met vlotter hoeven gebruiken, maar als je een grote kelder leeg wilt pompen, is het misschien wel aan te raden om een dompelpomp met vlotter te gebruiken.

Daarnaast heb je nog drie soorten dompelpompen die zijn gecategoriseerd op het water dat ze pompen. Je hebt schoonwater dompelpompen, die eigenlijk alleen geschikt zijn voor het transporteren van schoon water. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor het pompen van regenwater. Vervolgens heb je vuilwater dompelpompen. Deze dompelpompen kan je gebruiken voor het verplaatsen van water met fijne deeltjes erin. Denk aan water met zand, water met stukjes aarde en ander soortgelijk residu. Ten slotte heb je vuilwater met vaste delen dompelpompen. Deze dompelpompen kan je gebruiken om water met echt flinke brokstukken erin te verpompen. Deze dompelpompen zijn uitgerust met een apparaat dat brokstukken aan stukken slaat en vermaalt voordat deze brokstukken met het water mee worden vervoerd.

Naast deze hoofdsoorten heb je nog subtypes. Dit zijn eigenlijk gewoon een van de zojuist genoemde soorten dompelpompen, uitgerust met kleine gadgets. Denk aan een dompelpomp met sensor bijvoorbeeld.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste dompelpomp gebruikt voor jouw situatie is het altijd aan te raden om een expert te raadplegen.